Omet al contingut

Currículum

El Quartet Teixidor és el punt on es creuen les trajectòries professionals de quatre músics que, complementant el seu treball orquestral i pedagògic, desitgen aprofundir en el món de la música de cambra. Pren el nom del compositor, organista i teòric musical Josep Teixidor i Barceló (1752-1811/14), nascut a Seròs (Lleida), del qual se’n conserven sis quartets de corda.

Un dels principals objectius del Quartet Teixidor és donar a conèixer partitures oblidades i interpretar-les al costat de les grans obres del repertori per a quartet de corda. D’aquesta manera, presenta regularment programes que combinen obres de HaydnMozartBeethovenSchubertDvorákBrahms

Xostakóvitx, etc. amb obres infreqüents o oblidades de compositors catalans com Ramon CarnicerPau MarsalClaudi Martínez ImbertFelip PedrellEnric Morera, Xavier Gols,  Enric GranadosLluís BenejamGaspar Cassadó i, evidentment, Josep Teixidor. Fruit d’aquesta tasca de recuperació del patrimoni musical, ha publicat un CD amb la música de cambra de Celestino Vila de Forns (1829-1915).

Paral·lelament, també s’interessa per la música dels nostres compositors actuals, enregistrant un CD amb quartets de Josep Lluís GuzmanAnna Cazurra i Jordi Capellas. Ha interpretat obres de Ramon Andreu, David Esterri i Ferran Cruixent i ha estrenant dues obres dedicades al grup: les Sis cançons populars catalanes per a quartet de corda de Narcís Bonet (2015) i Si vera somnia de Jordi Domènech (2016). Precisament el quartet ha estat convidat a tocar aquesta última obra el pròxim mes d’abril al Gran Teatre del Liceu dins el cicle OFFLiceu, dedicat a la música contemporània.

Ampliant el seu repertori, el Quartet Teixidor ha col·laborat amb els pianistes José MenorJoan PagésSanti Riu, Jordi Castellà i Carles Marigó, la mezzosoprano Marta Infante, el baríton Toni Marsol, el guitarrista Carles Trepat i el clarinetista Josep Fuster. Ha realitzat concerts per tota la geografia catalana i ha enregistrat per Catalunya Música, La XarxaTV i per les discogràfiques Columna Música i La mà de Guido.

En un dels seus recents projectes ha col·laborat amb el poeta lleidatà Txema Martínez per unir música i poesia amb Les Set últimes paraules de Crist a la Creu de Joseph Haydn.

Des de la temporada 2013/2014, el Quartet Teixidor és quartet resident de l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.

Integrants del Quartet Teixidor

Joan Espina, violí

Neix a Mollerussa, on inicia els seus estudis musicals a l’Escola Municipal amb Jordi-Agustí Piqué i Màrius Bernadó. Al Conservatori Superior de Barcelona estudia amb Agustín León Ara, amb qui obté els Títols Superiors de Violí i de Música de Cambra i Premi d’Honor de violí de Grau Superior. Amplia els seus estudis amb José Luis García Asensio i Vicente Huerta a la “Escuela Superior de Música Reina Sofía” de Madrid. Posteriorment, realitza un màster de música antiga i violí barroc amb Emilio Moreno a l’ESMUC.

Ha aconseguit diversos premis en concursos nacionals de violí i de música de cambra, essent molts d’ells primers premis. Ha dut a terme nombrosos recitals i concerts de cambra per tot el territori nacional, Europa, Àfrica, Amèrica i Orient Mitjà.

Ha actuat de solista en les principals sales del país, com el Palau de la Música Catalana, L’Auditori de Barcelona, Auditori Enric Granados, Auditorio Nacional de Madrid, etc. sota la batuta de mestres com Giovanni Antonini, Juan José Mena, Jesús López Cobos, John Storgards, Alfons Reverté, etc.

Des de 2018 és ajuda de concertino de l’Orquesta Nacional de España, després de més de deu anys com a solista de violins segons. Amb la ONE ha actuat de solista i de concertino en nombroses ocasions, juntament amb altres orquestres, com l’OBC, Orquestra Simfònica del Vallès, Orquestra Julià Carbonell, etc.

El seu interès per la música antiga el duu a crear els grups especialitzats Aria Antiqva i Les Inégales. També col·labora regularment amb nombrosos grups com Impetus Ensemble, Vespres d’Arnadí, Academia 1750, Nereydas, etc.

Joan Marsol, violí

Estudia al Conservatori de Cervera amb Josep M. Alpiste i Mavi Fernández i posteriorment obté el Títol Superior de Violí i el de Música de Cambra al Conservatori del Liceu amb els professors Gonçal Comellas i Guerassim Voronkov. Ha estat membre de la Jove Orquestra Simfònica de Catalunya i col·labora amb diverses orquestres del país, entre les quals l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

Va ser concertino de l’Orquestra de Cambra de Cervera i actualment és membre de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i de l’Orquestra Camera Musicae. En el camp de la pedagogia és professor de violí al Conservatori Professional de Música de Cervera.

Jordi Armengol, viola

Inicia els estudis de viola al Conservatori de Cervera. Obté el Títol Superior de viola amb el professor Paul Cortese. Posteriorment, estudia la viola barroca amb Emilio Moreno. Ha estat membre de la Jove Orquestra Simfònica de Catalunya i de l’Orquestra de Cambra de Cervera. Forma part de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i l’Orquestra Barroca Catalana i col·labora amb diferents formacions de música antiga.

És professor al Conservatori Professional de Música de Cervera i a l’Escola de Música de Bellpuig. També és llicenciat en Història i Ciències de la Música i Màster en Musicologia Històrica per la Universitat de La Rioja. Actualment és el director artístic del Festival de Pasqua de Cervera.

Xavier Roig, violoncel

Obté el Títol Superior de Violoncel i Música de Cambra al Conservatori de Vitoria-Gasteiz. Paral·lelament, amplia estudis a l’Acadèmia de Música Antiga de la Universitat de Salamanca amb Itziar Atuxa i a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb Bruno Cocset. Forma part de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí.

Ha col·laborat en diverses formacions de música antiga com l’Orquestra Barroca Catalana, la Capilla Peñaflorida, la Capilla Reial de Madrid i Harmonia del Parnàs. És professor al Conservatori Professional de Música de Cervera i a les Escoles de Música de Bellpuig i Solsona.